Ο Γιώργος Ξένος (γενν. 1953) σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και έζησε αρκετά χρόνια στο Βερολίνο προτού εγκατασταθεί στην Αθήνα το 1993, όπου ζει και εργάζεται σήμερα.
Με κορμό τη ζωγραφική σε χαρτί η έκθεση περιλαμβάνει 102 έργα διαφόρων περιόδων που στην πλειονότητα τους βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως από το Αρχείο του καλλιτέχνη. Παρουσιάζονται μεγάλων διαστάσεων επίτοιχα πολύπτυχα και εγκαταστάσεις που συγκροτούνται ως επιμέρους ανοιχτά αρχεία, σειρές σχεδίων με πολυάριθμες παραλλαγές του ίδιου θέματος και βιβλία-σημειωματάρια από την παραμονή του στο Βερολίνο έως σήμερα. Εκτίθενται επίσης ψηφιακές φωτογραφίες και σύντομα βίντεο από κινητό, μια άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή του πολυδιάστατου έργου του ζωγράφου.
Η έκθεσή σχεδιάζεται γύρω από την ιδέα ενός κλειστού-ανοιχτού αρχείου εικόνων, ήχων και εννοιών, το οποίο κρύπτεται και φανερώνεται, ως σκηνή και ως άβατο. Δημόσιες «τοιχογραφίες» εναλλάσσονται με ζωγραφικές μινιατούρες και απροσπέλαστα αρχεία σχεδίων. Αρχετυπικές εικόνες του οίκου και άδειων εσωτερικών, λαβύρινθοι, πρόσωπα-αριθμοί, σκιές, αρχέγονες κρυπτικές γραφές, γρίφοι και μυθικά σύμβολα δημιουργούν οικείες και ανησυχητικές ονειρικές τοπογραφίες εγκλεισμού και ελευθερίας, εσωτερικότητας και περισυλλογής, σε μαύρο-άσπρο. Το όνειρο, με τη φροϋδική του σημασία, μια ακατάληπτη γραφή σε εικόνες απελευθερωμένη από καταναγκασμούς, βρίσκει στα έργα του Γιώργου Ξένου το εικαστικό του ανάλογο. Η ζωγραφική του ως τόπος διαλογισμού αναζητά τη σκέψη που θα ονειρευόταν.
Γιώργος Ξένος
Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts – Section des arts plastiques (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Εικαστικών Τεχνών) στο Παρίσι. Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο. Έχοντας τα εργαστήριά του σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επιμέλεια Έκθεσης Άννα Καφέτση