Η εισβολή των «Διερχομένων» – ΤΟ ΒΗΜΑ, 17/3/2013

ΑΡΘΡΑ

της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Και ξαφνικά, εκεί που ο επισκέπτης περιηγείται τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με τον χάρτη στο χέρι, σε μία από τις θέσεις όπου κάποτε υπήρχαν αμέτρητα αγάλματα τα οποία οι πόλεις-κράτη αφιέρωναν στον θεό Απόλλωνα μετά τη νίκη τους σε εσωτερικούς και μη πολέμους, ορθώνεται μια παρέα ανθρώπινων περιγραμμάτων από σίδερο.

Σαν άλλοι επισκέπτες είναι οι «Διερχόμενοι» της έκθεσης του εικαστικού Γιώργου Ξένου που «εισέβαλαν» στον αρχαιολογικό χώρο δίνοντας το δικό τους στίγμα και συνεχίζοντας τον διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη. Ευτυχώς που στην Ελλάδα το άβατο κάποιων αρχαιολογικών χώρων «σπάει» παραχωρώντας τόπο στη σύγχρονη τέχνη.

Εικόνα που ο επισκέπτης των Δελφών θα ξαναθυμηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου συνεχίζεται η έκθεση γύρω από τον κεντρικό άξονα της εγκατάστασης των «Διερχομένων». Οι Επτά Πύλες, η Κιβωτός της Πληροφορίας, ο Απόλλων, η Πύλη της Γραφής είναι κάποια από τα έργα της ενότητας που παρουσιάζεται έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η λιτή γραφή του καλλιτέχνη έρχεται σε ενδιαφέρουσα «συνομιλία» με τα εκθέματα θυμίζοντας ότι, εκτός απο αρχαία, η Ελλάδα διαθέτει και σύγχρονη τέχνη. Με τρόπο διακριτκό και με σεβασμό στο περιβάλλον, για να μην προκαλέσει όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ανοίγματα. Και έτσι κατορθώνει να κλέψει πολλά βλέμματα.

Send this to a friend