Ζωγραφίζοντας την Υπέρβαση – OFFICIEL, Τεύχος 13, Δεκέμβριος 2001

ΑΡΘΡΑ

Μυστικισμός. Αυστηρότητα. Λιτότητα. Αφοσίωση.
Αυτές οι λέξεις αρκούν για να χαρακτηρίσουν τη ζωγραφική του Γιώργου Ξένου, του καλλιτέχνη που ξέρει ακριβώς τι θέλει να βγάλει από το έργο του:την αλήθεια της ψυχής του…

Καθαρή ζωγραφική! Αυτή είναι η δουλειά που παρουσιάζει ο Γιώργος Ξένος στην Πινακοθήκη Πιερίδη (Λεωφόρος Ποσειδώνος 29, Γλυφάδα) μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Να λοιπόν που υπάρχουν ακόμη καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει να χρησιμοποιούν το πινέλο τους και μάλιστα με τον πιo έντιμο τρόπο.
Σε μια εποχή που η σύγχρονη τέχνη κατακλύζεται από κάθε λογής «πρωτοπορία», υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν έχουν λησμονήσει την αξία της καθαρής ζωγραφικής. Ο Γιώργος Ξένος δεν είναι από τους καλλιτέχνες που αρέσκονται να παρουσιάζουν έργα τους κάθε λίγο και λιγάκι, ποζάροντας για τις κοσμικές στήλες. Παρουσιάζει το έργο του μόνο όταν έχει κάτι ουσιαστικό να πει. Και τώρα έχει κάτι να πει. Εχει να εξομολογηθεί την αγωνία του και να εκφράσει το λόγο του, ένα λόγο ταπεινό αλλά ουσιαστικό.
Για αρκετά χρόνια αφιερώθηκε αποκλειστικά σε αυτή τη δουλειά και δεν χαρίστηκε στον εαυτό του. Διάλεξε τα τοπία ως αφορμή έκφρασης. Η φύση αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσης του και την καλύτερη διέξοδο για τις προσωπικές του αναζητήσεις. Οι εικόνες του είναι ασκητικές, λιτές, σαν να προσπάθησε με πολύ κόπο να βγάλει καθετί περιττό, κάθε φλύαρο στοιχείο, για να συγκρατήσει μόνο την ουσία και την αλήθεια. Το δουλεμένο, μεστό σχέδιο ήταν ο οδηγός σε αυτή την προσπάθεια Το χρώμα λειτούργησε συμπληρωματικά και έδωσε έμφαση στα λεγόμενα του. Η ίδια η πνοή της φύσης αποτυ πώνεται στις απλές γραμμές των πινάκων του.
Ο Τάκης Μαυρωτάς, ο διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη, σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης: «Η γραφή του στρέφεται γύρω από τα σύμβολα, τα οποία σε αρκετές συνθέσεις του επαναλαμβάνονται αδιάκοπα, χωρίς να είναι ακριβώς τα ίδια, δημιουργώντας εικόνες μιας γεωμετρίας που ενέχει την υπέρβαση. Η βαθιά ενόραση του μυστικιστή τού επιτρέπει τη μετατροπή του φανταστικού σε αληθινό, του αόρατου σε ορατό…» Ο ζωγράφος δουλεύει κυρίως με ακριλικά χρώματα πάνω σε λευκές χάρτινες επιφάνειες, αφήνοντας τη χειρονομιακή του γραφή να αιχμαλωτίσει τη συγκίνηση της στιγμής. Το αποτέλεσμα αποδείκνυει ότι είναι ένας εξαιρετικός χειριστής των τεχνικών του.
Ο Γιώργος Ξένος έχει να επιδείξει ένα πλούσιο βιογραφικό στον καλλιτεχνικό χώρο. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και στη συνέχεια για αρκετά χρόνια έζησε στη Γερμανία, όπου βίωσε και τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Έργα της περιόδου αυτής έχουν εκτεθεί στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal και στο Pergamon Museum. Στην Ελλάδα έχουν στο παρελθόν παρουσιαστεί εκθέσεις του στην γκαλερί «Jean Bernier», στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε πολλούς ακόμη χώρους τέχνης. Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία, το έργο του είναι επίσης γνωστό και διακρίνεται για την ειλικρίνεια των αναζητήσεων τους.